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  • 【SACRU】 社会・生態系の多様性と互恵性を尊重するフードシステムへ
    国際教養学部国際教養学科 伊藤 毅 教授

【SACRU】 社会・生態系の多様性と互恵性を尊重するフードシステムへ
国際教養学部国際教養学科 伊藤 毅 教授

  • 2:飢餓をゼロに
  • 研究

WORLD FOOD SAFETY DAY WILL BE CELEBRATED BY THE UNITED NATIONS ON TUESDAY, JUNE 7TH. FOR THE OCCASION, THE STRATEGIC ALLIANCE OF CATHOLIC RESEARCH UNIVERSITIES HAS GATHERED THE OPINIONS OF ITS EXPERTS ON THE TOPIC

SACRU reflections on World Food Safety Day

社会・生態系の多様性と互恵性を尊重するフードシステムへ

ヘルシーで栄養価の高い十分な食料は、人間の身体・精神の健康と生物圏の持続可能性に密接にかかわっています。しかし、現在のフードシステムには目標達成に必要なものが備わっているのでしょうか。現状では目標を達成することはできていません。2020年、世界の約3人に1人が十分な食料を入手することができませんでした。十分な食事にありつけない人の数が、20億5千万人から23億7千万人へと、年間で3億2千万人増加したことになります(FAO 2021)。農業・林業・その他の土地利用による温室効果ガス排出量は、全体の約4分の1を占めています。(IPCC 2022)。現在のフードシステムは食料不足を所与の前提とし、単に量だけに着目してきました。それ故、食料増産こそが世界の食料安全保障の重要な解決策だと考えられてきました。食料増産の一方で、栄養面の改善はなされず、世界の肥満人口は1980年より2倍以上に増加しています(Gordon et al. 2017)。さらに、現在のフードシステムは農作物多様性を喪失させ、食生活を均質化してきました。これまで人類は約6千種類の植物を摂取してきましたが、現在私たちが食べているのはたったの9種類です。そのうち米、小麦、トウモロコシが全カロリーの50%を占めています(Saladino 2021)。

すべての人がヘルシーで栄養価の高い十分な食料を入手できるようにするためには、不足、効率性、単作から、関係、質、多様性へと見方を変える必要があります。つまり、生業としての農業は生物多様性の原則を尊重し、人と自然は別々に存在するものではなく、相互に依存して共生していることを認めなければならないのです。農業は、食料および家畜の生産に適した形にランドスケープを変えてゆくとともに、分断されたものではなく一つの社会・生態関係を形成するように、社会関係を確立し、生産者と自然を(再)結合させます。そのような社会・生態関係は、往々にして互恵的で弾力的です。生産者は環境資源の恩恵を受けつつ、土、水、植物、家畜やその他生物の世話を行うことで、生物多様性を生み出していきます。このように、農業によって生産者が地域の生態系の中に位置付けられることにより、農業は社会と生態系の相互に依存した関係性を深化させるのです。現在のフードシステムが依拠する工業型農業は自然を標準化・単純化し、生産者を自然やコミュニティから分離し、生態系の公益的機能を当然視してきました。世界食品安全の日、すべての人たちが健康的で栄養価の高い十分な食料を確保ためには社会及び生態の多様性と相互依存的な関係が重要な指針であると、私たちは認識するでしょう。

Centering Social-Ecological Diversity and Interdependence in Our Food Systems

Written by Takeshi Ito, Faculty of Liberal Arts and Graduate School of Global Studies

Healthy, nutritious, and sufficient food is closely linked to human well-being and the biosphere’s sustainability. Yet, are our food systems equipped with what is necessary to meet the goals? They gain little support from the current situation. Nearly one in three people in the world did not have access to adequate food in 2020–an annual increase of 320 million people from 2.05 to 2.37 billion (FAO 2021). Agriculture, forestry, and other land use contribute roughly a quarter of greenhouse gas emissions (IPCC 2022). Our food systems, based on the assumption of scarcity, simply focus on quantities; increasing food production has been seen as the main solution for global food security. While our food system increased the volume of food production, they have not improved nutritional content of food and the world’s population of obese people has more than doubled since 1980 (Gordon et al. 2017). Furthermore, our food systems have also reduced crop diversity and homogenized our diets. Over time, humans have eaten around 6,000 plant species, but we consume just nine–of which rice, wheat, and maize provide 50 percent of all calories (Saladino 2021).

Ensuring access to healthy, nutritious, and sufficient food for all requires shifting the focus from scarcity, efficiency, and monocropping to relations, quality, and diversity. This suggests that farming as a way of life-making should foreground the principle of biodiversity and recognize the interdependence between human and nature rather than separating them. While farming alters landscapes suitable for the production of plants and livestock, it establishes social relations but also (re)connects producers to nature in ways that entwine social and ecological systems, rather than separate them. Such social-ecological relations are often reciprocal and resilient; while producers receive the benefits of environmental resources, they take good care of the soil, water, plants, livestock, and other organisms, creating biodiversity. Farming thus deepens the interdependent relationship between social-ecological systems, placing producers within a local ecology. Industrial agriculture has standardized and simplified nature, separated producers from nature and communities, and taken ecosystem services for granted. On the International Day of Food Safety, we recognize the diversity and interdependence of social-ecological systems as an important guide for ensuring access to healthy, nutritious, and sufficient food for all.

担当教員

伊藤 毅Takeshi Ito
国際教養学部国際教養学科 / グローバルスタディーズ研究科